Make your own free website on Tripod.com

Latihan Imbuhan 1

 

                    Rasa sakit sewaktu bersalin dan kesan-kesan sampingannya dapat dikurangkan dengan lebih berkesan. Demikian matlamat sekumpulan empat pelajar Politeknik Nanyang (NYP) yang (1) ubah suai satu sistem penyaluran ubat penahan sakit kepada ibu-ibu yang bakal melahirkan. Sistem (2) landas Windows CE yang diperbaiki sejak 2006 itu (3) hasil dengan kerjasama Ketua Penyelidik Hospital Wanita dan Kanak-Kanak KK (KKH), Profesor Alex Seah. Dengan menggunakan sistem itu, bil pesakit dapat dikurangkan daripada $3,000 kepada sekitar $1,300. Melihat (4) kesan projek kumpulan pelajar itu, NYP menyertakannya dalam pertandingan (5) pusing Singapura Microsoft Imagine Cup 2009.

 

 

Latihan Imbuhan 2

 

                       Golongan pekerja Melayu dalam sektor pengeluaran tidak mempunyai pilihan lain selain  terus mempertingkatkan ilmu dan kemahiran mereka. Kemelesetan ekonomi (1) jagat telah menyebabkan banyak syarikat asing dalam sektor itu di sini (2) alih operasi mereka ke negara-negara lain bagi menjimatkan kos. Para pekerja itu perlu secara (3) terus-terus memastikan dirimereka relevan dan berdaya saing. (4) Rangka awal Kementerian Tenaga Manusia (MOM) padahujung Julai lalu menunjukkan Singapura kehilangan hampir dua puluh ribu pekerjaan untuk enambulan pertama tahun ini. Penghijrahan syarikat-syarikat pengeluaran ke luar negara merupakan(5) tanda ia akan terus berlaku pada masa depan dan syarikat-syarikat itu akan terusmempertingkatkan nilai penghasilan produk mereka. Cabaran ini harus diakui dan dicari jalan penyelesaiannya oleh para pekerja mahupun pihak-pihak tertentu.

 

 

 

Latihan Imbuhan 3

 

 

 

            Tidak ramai antara kita yang tahu bahawa bahasa juga mendukung peranan penting dalam bidang-bidang lain, selain pendidikan. Antaranya termasuklah dalam bidang (1)iklan,perubatan, dan undang-undang. Sebaliknya bidang undang-undang juga diminati dan (2)tekun oleh ahli-ahli profesional yang lain seperti ahli sosiologi dan ahli bahasa. Secara tidak langsung, hal ini berjaya dan dapat (3) naik taraf bidang bahasa ke tahap yang lebih gah dan tinggi.  Penglibatan ahli bahasa dalam bidang perundangan, terutama mereka yang mengkhusus dalam bidang bahasa dan undang-undang, wujud dalam (4) bagai bentuk. Antara penglibatan mereka termasuklah masalah wacana perundang-undangan, pengenalpastian suara, kepengarangan dokumen, fitnah, sumpah yang tidak benar atau berbohong di mahkamah, pencerobohan cap niaga, perbuatan (5) buruk-buruk nama atau reputasi, dan segala macam lagi.  Sehubungan penglibatan ini, satu bidang dalam disiplin linguistik yang dikenali sebagai linguistik forensik wujud pada sekitar tahun 1980-an.

 

 

 

Latihan Imbuhan 4

 

 

Agra terkenal di seluruh dunia kerana kewujudan Taj Mahal yang dikenali ‘Dream in Marble’ iaitu bangunan yang dibina Maharaja Shah Jahan untuk persemadian isteri tercinta, Arjumand Banu Begum atau Mumtaz Mahal. Ramai pengunjung  teruja dapat memegang dan 1. rakam binaan ajaib yang dibina menggunakan 20,000 pekerja serta 2. pakar  arkitek dari Parsi. Ia  mengambil masa 20 tahun untuk disiapkan. Ramai  pelajar juga sentiasa kelihatan  menyiapkan kajian 3. lapang  dengan melukis dan merakam gambar, manakala ribuan pelancong dari seluruh dunia 4. tali arus menuju ke sana untuk melihat dengan lebih dekat bangunan yang dibina pada 1631 itu.

 

            Perjalanan dari Agra ke New Delhi mengambil masa enam jam. Banyak masa diambil 5. sebab  kekangan trafik akibat deretan kereta unta, kereta kuda dan beca yang sarat dengan muatan. Bandaraya New Delhi yang penduduknya 15 kali ganda dari Kuala Lumpur teramat sesak.

 

 

 

 

 

Latihan Imbuhan 5

Pihak sekolah bersedia mencegah flu H1N1. Kementerian Pendidikan (MOE) mengumumkan beberapa langkah pencegahan bagi (1)tangan flu H1N1 apablia sekolah dibuka semula Isnin depan. Pihak MOE berkata antara langkah yang diambil termasuk (2)keluar Kebenaran Untuk Tidak hadir (LOA) selama tujuh hari bagi semua kakitangan dan pelajar yang kembali bercuti dari negara (3)jejas. Pelajar akan diberi bahan pengajaran semasa LOA di rumah (4)laksana. Tujuan utama adalah untuk memperlahankan (5)sebar penyakit itu kerana merupakan perkara yang mustahil menghapuskan virus itu.